Trouwen in openlucht: binnenkort mogelijk in Scherpenheuvel-Zichem?

Op 25 februari 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad - toegevoegde punten

N-VA Scherpenheuvel-Zichem lanceert vanavond een opvallend voorstel op de gemeenteraad. Als het van fractieleidster Allessia Claes afhangt, kunnen koppels binnenkort hun ja-woord geven in openlucht. In verschillende Vlaamse gemeenten zoals Glabbeek en Lubbeek bestaat dit al, in Scherpenheuvel-Zichem nog niet. “Trouwen op een idyllische plaats in openlucht is niet alleen een coronaveilige oplossing, het is ook romantisch en uniek”, staaft Allessia Claes. 

Groene gemeente met idyllische locaties

Het huwelijk is altijd een bijzonder mooie gebeurtenis, voor een koppel vaak één van de mooiste dagen uit hun leven. “Met dit voorstel wil ik koppels laten kiezen waar én in welke sfeer ze elkaar het ja-woord geven.”, stelt raadslid Allessia Claes. Volgens het burgerlijk wetboek vindt een huwelijk in principe plaats in het gemeente- of stadhuis. Maar de gemeenteraad kan een afwijking voorzien en andere trouwlocaties aanduiden. De voorwaarde is dat het gaat om een openbare plaats met een neutraal karakter.

Coronaproof

De huidige coronacrisis legt heel wat beperkingen op. Veel koppels besluiten daardoor om hun huwelijksdag uit te stellen. Trouwen op een buitenlocatie is sowieso veiliger dan in de trouwzaal van het stadhuis. Een grotere oppervlakte creëert trouwens meer afstand tussen de genodigden. Ook na de corona-epidemie kunnen deze trouwlocaties in openlucht nog worden aangeboden.

De N-VA vraagt het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem om deze piste te onderzoeken en één of meerdere trouwlocaties in openlucht aan te duiden. “Onze stad heeft bijzondere historisch en toeristische plaatsen met een idyllisch karakter. Trouwen op zo’n plek maakt die dag onvergetelijk en uniek. Daarenboven kan Scherpenheuvel-Zichem zich profileren als ‘trouwvriendelijke stad’, zegt gemeenteraadslid en fractieleider Allessia Claes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is