Onze verenigingen verdienen beter!

Op 27 november 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Verenigingen

Een eenvoudig rekensommetje. Tot zover de strategie van het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem om de extra Vlaamse subsidies te verdelen onder de lokale verenigingen. Het totaal gebrek aan voeling met het terrein en de specifieke noden van sommige verenigingen of clubs is schrijnend.

Specifieke noden verenigingen genegeerd

De verdeling van de Vlaamse subsidies ter ondersteuning van de cultuur-, sport- en jeugdverenigingen in het kader van de coronacrisis is een moeilijke evenwichtsoefening. Een oefening die net daarom met de nodige zorg en aandacht moet gemaakt worden.

De Vlaamse subsidies zijn een broodnodig geschenk dat in dankbaarheid moet aanvaard worden. De nood bij de verenigingen is immers groot. Dat de ondersteuning alle verenigingen ten goede komt juichen wij dan ook toe.

Tegelijk zijn de lasten en noden van de verenigingen niet noodzakelijk even groot en betreurt de N-VA dat men die onevenredige noden en lasten onvoldoende in rekening heeft gebracht bij de verdeling zoals die vandaag werd goedgekeurd.

In de buurgemeenten wordt er bij de verdeling van de subsidies nochtans wel rekening gehouden met de input van de verenigingen, de specifieke kosten en noden. Niet zo in Scherpenheuvel-Zichem.

Burgemeester lacht bezwaren weg

Er wordt gegoocheld met begrippen solidariteit en gelijkheid om de tekortkomingen in het voorstel te maskeren waarbij geen enkele rekening wordt gehouden met verenigingen of clubs die effectieve kosten hebben gemaakt in het kader van of verlies hebben geleden door de coronacrisis wegens de verplichte stopzetting van hun activiteiten.

Verenigingen die geen inkomsten hadden maar ook geen kosten, lijden geen verlies,  dat noemt men minderopbrengst. Verenigingen die geen inkomsten hadden maar wel kosten moeten dragen of uitgaven doen lijden verlies. Daar wordt op geen enkele manier rekening mee gehouden in het huidige voorstel.

Solidariteit daarentegen betekent dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. In dit voorstel tot verdeling van de Vlaamse subsidies worden net de verenigingen die het zwaarste te verduren hebben over het hoofd gezien.

Ondanks herhaaldelijk aandringen, kreeg de N-VA geen enkel antwoord op al deze argumenten die door onze fractie en verschillende verenigingen werden naar voor gebracht. De burgemeester waant zich Sinterklaas en niemand zal hem van het tegendeel overtuigen.

Opnieuw geen overleg met het terrein

Anderzijds werd het voorstel (wederom) reeds gelekt in de pers, waardoor de adviesraden voor quasi voldongen feiten werden geplaatst. Ieder rechtstreeks overleg met de verenigingen en clubs ontbreekt terwijl dezelfde bedenkingen werden geformuleerd door de Vrijetijdsdiensten van de stad, de jeugdraad en de sportraad.

Een aangekondigd extra overleg tussen de voorzitters van de adviesraden is er nooit gekomen, hoewel schriftelijk aangekondigd door schepen Peetermans.

De N-VA fractie begrijpt de hoge nood van verschillende verenigingen die de subsidies nu nodig hebben en steunt de idee dat alle verenigingen recht hebben op een tussenkomst. Tegelijk is de N-VA fractie ook van mening dat het voorstel voor de verdeling van de subsidies te ondoordacht en met gebrek aan overleg en solidariteit is opgesteld.

In de huidige omstandigheden kon de N-VA dit niet goedkeuren.

 

-------------------------------------------------------------------

Meer info: Gemeenteraadslid Lieven Simon (0476/23.84.08)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is