U bent hier
N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil bepaalde leeflonen begrenzen om werk te stimuleren

N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil dat het equivalent leefloon – een leefloon voor mensen die vanwege van hun verblijfsstatuut geen recht hebben op een regulier leefloon – afgetopt wordt. “In huishoudens waar meerdere volwassenen samenwonen die elk een leefloon aanvragen, kan het toegekende bedrag per huishouden heel hoog oplopen”, stellen Allessia Claes en Joost Wynants van N-VA Scherpenheuvel-Zichem. “Door dit te begrenzen kunnen we ervoor zorgen dat de stap naar werk aantrekkelijk blijft.”
Het equivalent leefloon is een leefloon dat toegekend wordt aan personen die volgens de federale wet geen recht hebben op een regulier leefloon. De berekening van het reguliere leefloon is in federale wetgeving vastgelegd. “Maar voor het equivalent leefloon is dit anders,” legt Joost Wynants uit, die namens N-VA in het sociaal comité van Scherpenheuvel-Zichem zetelt. “Gemeenten kunnen zelf bepalen hoeveel equivalent leefloon ze toekennen en volgens welke regels. Steeds meer steden, zoals Antwerpen en Dendermonde, maken van die mogelijkheid gebruik om een maximum in te stellen. Wij willen dat Scherpenheuvel-Zichem dit ook invoert.”
De partij vindt dat de manier waarop het equivalent leefloon vandaag in Scherpenheuvel-Zichem berekend wordt in bepaalde gevallen tot onnodig hoge steun leidt. “Iedereen die minstens 18 jaar wordt kan een equivalent leefloon aanvragen, ook wie nog studeert. Dit maakt dat aan huishoudens met drie à vier volwassen kinderen equivalente leefloonbedragen van 4000 à 5000 euro kunnen worden toegekend. Dit ligt veel hoger dan wat nodig is om een menswaardig leven te leiden, en zelfs hoger dan wat sommige gezinnen met twee voltijds werkende ouders verdienen”, aldus Wynants.
N-VA-fractieleidster en senator Allessia Claes vindt dit niet alleen onrechtvaardig, maar ook een belemmering voor de stap naar werk. “Wie gaat werken, verliest niet alleen het equivalent leefloon, maar ook andere voordelen, zoals een sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Tegelijk brengt werken extra kosten met zich mee, zoals vervoer. Dat zorgt ervoor dat sommige mensen uiteindelijk minder overhouden door te gaan werken.”
Om dit tegen te gaan, stelt N-VA Scherpenheuvel-Zichem voor om het equivalent leefloon af te toppen tot een niveau dat een menswaardig inkomen waarborgt, maar de financiële prikkel om te werken behoudt. De N-VA zal op de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn een voorstel op de agenda zetten waarin ze het gemeentebestuur aanspoort om werk te maken van een aftopping van het equivalent leefloon. “We hopen dat alle partijen in de raad ons voorstel mee zullen ondersteunen,” besluit Allessia Claes.