U bent hier
N-VA Scherpenheuvel-Zichem schiet met scherp op aanpak coronacrisis
“Van een gecoördineerde aanpak en een duidelijk toekomstplan hebben we jammer genoeg nog niet veel gemerkt in onze stad.”, stelt fractieleidster Allessia Claes. Al sinds april vroeg de N-VA om een duidelijk exit- en relanceplan voor Scherpenheuvel-Zichem na de coronacrisis. “Vele andere steden en gemeenten slagen er duidelijk wel in om de nodige maatregelen te nemen en maximale inspanningen te leveren voor de getroffen inwoners, verenigingen, lokale handelaars, marktkramers, enz. In Scherpenheuvel-Zichem holt men nog steeds achter de feiten aan.”, vult Allessia Claes verder aan.
Tijdens de gemeenteraad van 28 mei bleek nog maar eens dat ons stadsbestuur geen enkele visie heeft over hoe deze crisis aan te pakken of welke concrete maatregelen er moeten genomen worden om stappen voorwaarts te zetten. Als antwoord op de verschillende vragen van onze gemeenteraadsleden werd steeds de spreekwoordelijke paraplu open getrokken. Ook een constructief voorstel vanuit de oppositie om samen te werken en over de partijgrenzen heen naar oplossingen te zoeken werd genadeloos getorpedeerd. Nochtans blijkt uit heel wat voorbeelden dat er wel degelijk aan oplossingen moet gewerkt worden.
Geen noodopvang voor kinderen
Als enige gemeente in de regio slaagt Scherpenheuvel-Zichem er niet in om noodopvang te organiseren voor de talrijke kinderen die noodgedwongen thuis moesten blijven. Hierdoor kwam deze extra last op de schouders van de scholen terecht die zichzelf keer op keer moesten heruitvinden om in meer of mindere mate onderwijs te organiseren. Hoe dat komt vraagt u zich af? “Geen personeel, geen infrastructuur, geen tijd” waren de excuses van de burgemeester. Zelfs de voorzitster van het lokaal onderwijsoverleg slaakte een wanhoopskreet door een brief met niet mis te verstane kritiek uit te sturen naar alle gemeenteraadsleden, wegens een compleet gebrek aan ondersteuning en overleg met de stad. Il faut le faire in deze tijden.
Geen markt in Scherpenheuvel, opening lekdreef fiasco, kraampjes blijven gesloten
Sinds 18 mei zijn markten terug toegestaan in het land, maar dit lukt niet in Scherpenheuvel-Zichem, omwille van het ontbreken van een plan van aanpak. De lokale crisiscel is nog steeds aan het onderzoeken hoe ze dit zullen organiseren en beslissingen blijven uit. Ondertussen gaan de markten van Diest en Aarschot wel al van start, en hinkt Scherpenheuvel-Zichem achterop. Hoe dat komt? Volgens het stadsbestuur omdat de marktkramers dat zelf niet willen en omdat er op ons grondgebied geen geschikte locatie zou zijn om de markt veilig te laten verlopen. Geloven wie geloven kan.
Ook de kraampjes aan de basiliek blijven gesloten, opnieuw volgens het stadsbestuur omdat de uitbaters van de kraampjes niet wensen te openen? Wij vangen iets anders op. Ondertussen blijft onze stad in winterslaap.
Dit getuigt van een gebrek aan leiderschap, visie en daadkracht.
Heropening van de sportinfrastructuur
Op de website van de stad Scherpenheuvel-Zichem staat te lezen dat men heel wat vragen krijgt over het gebruik van sportinfrastructuur en men streeft ernaar om een antwoord te geven tegen 18 mei. “Ondertussen is het eind mei, tijd voor een update van de website lijkt nodig.”, voegt N-VA er aan toe. Communicatie vanuit de stad naar de sportverenigingen over het opmaken van een eigen veiligheidsplan, kwam er te laat en zonder overleg. Ook hier werd de sportraad niet betrokken in de communicatie.
Geen gecoördineerde aanpak
“Van een goede gecoördineerde aanpak in Scherpenheuvel-Zichem, hebben we jammer genoeg nog niet veel gezien.”, stelt N-VA Scherpenheuvel-Zichem. “Drie maanden na het uitbreken van de coronacrisis ontbreekt er een exit-plan, een duidelijke communicatie, duidelijke maatregelen en goede richtlijnen. Er is helaas geen tijd om te wachten en te schermen met excuses, andere gemeentes tonen dat het wel kan. Het bestuur van Scherpenheuvel-Zichem moet meer proactief nadenken, meer samenwerken met de adviesraden, en meer daadkrachtig handelen zodat onze inwoners, verenigingen, scholen, lokale handelaars, marktkramers, … een duidelijk perspectief krijgen om samen uit deze crisis te geraken in veilige omstandigheden.”