Groen licht voor restauratie Sint-Pieterskerk in Testelt

Op 6 juli 2021, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed, Vlaams beleid

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk in Testelt in Scherpenheuvel-Zichem. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 86.783 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. ‘De Sint-Pieterskerk in Testelt is een parel van religieuze kunst. De oudste delen van de kerk dateren uit de 15de en 16de eeuw en binnenin vind je een merkwaardig orgel van de hand van de Luikse orgelbouwer Joseph Colin.’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Door te investeren in projecten met een culturele en/of toeristische finaliteit zorg ik er mee voor dat onze maatschappij kan herstellen na de coronacrisis.’

 

De gebrandschilderde glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk worden aangepakt. De metalen afschermingen worden weggenomen, hersteld en teruggeplaatst, de lacunes worden gevuld en breuken worden hersteld.  Ook de verweerde ijzeren raambruggen worden vervangen. De glasramen zijn bijna allemaal geschonken door inwoners van het dorp. Hun namen staan, zoals gebruikelijk was, onderaan elk glasraam vermeld.


De Sint-Pieterskerk werd in 1958 beschermd als monument. Rond de kerk is nog steeds de originele ijzerzandstenen kerkhofmuur te bezichtigen, enig in zijn soort.

Vlaamse Veerkracht

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten.”

Vlaams parlementslid Allessia Claes en gemeenteraadslid Annelies Ooms uit Testelt vullen aan: "We zijn blij dat het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering ook geld naar Scherpenheuvel-Zichem brengt. Onze stad heeft heel wat toeristische troeven die we maar al te graag in de verf zetten. Met de restauratie van de glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk in Testelt zal de toeristische aantrekkingskracht alleen maar groter worden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is