Geen chrysanten maar distels. Onderhoud kerkhof laat de wensen over.

Op 16 juli 2020, over deze onderwerpen: Kerkhoven

Deze week stelde de voorzitter van N-VA Scherpenheuvel-Zichem, Benny Vangelder, vast dat het kerkhof van Scherpenheuvel er erbarmelijk bij ligt. “Distels tieren welig, onvoorstelbaar. Het onderhoud van een graf is weliswaar voor de nabestaanden, maar als er overal, ook op ongebruikte percelen e.d. distels groeien, is het onbegonnen werk. Dan is een bredere aanpak nodig. En wat meer respect voor overledenen is wel op zijn plaats!”, aldus Vangelder.

Fractieleider Allessia Claes vult aan: “Oktober vorig jaar interpelleerde ik de bevoegde schepen over een gelijkaardige situatie. Het wieden van onkruid deed de Vlaspit, het gras maaien en het groenonderhoud de stadsmensen, alleen kon de stad het niet aan.” Vermits het contract met de Vlaspit rond Allerheiligen afliep, hebben de stadsdiensten deze taak volledig op zich genomen.

Enkele maanden geleden is het stadsbestuur opnieuw op zoek gegaan om het onderhoud van de kerkhoven uit te besteden. Op 3 juli besliste het schepencollege om deze opdracht terug aan de Vlaspit te geven voor een periode van vier jaar. Het offertebedrag bedroeg meer dan 277.000 euro (incl. BTW).

“Het lijkt erop dat we dit probleem elk jaar opnieuw moet aankaarten bij het bestuur van Scherpenheuvel-Zichem. Mensen betalen voor het graf van hun geliefde. Is het dan zoveel gevraagd om in ruil hiervoor het kerkhof te onderhouden? Wij verwachten dan ook dat dit goed besteed wordt en de kerkhoven evenzeer goed onderhouden worden.”, besluiten A. Claes en B. Vangelder.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is