U bent hier
Onze fractie in actie

Op de gemeenteraad en OCMW-raad van 25 juni 2020 stonden heel wat onderwerpen op de agenda. Hieronder leest u een korte samenvatting.
De N-VA-fractie kon zich vinden in de nieuwe regeling voor de verenigingen. Zo zullen onze erkende verenigingen reeds een voorschot van hun werkingssubsidies ontvangen. Dit bedraagt 70 procent van de toegekende werkingssubsidies van 2019. Daarnaast heeft de Vlaamse Regering ook een budget van 230.171,48 euro vrijgemaakt voor de sport-, jeugd-, en cultuurverenigingen in Scherpenheuvel-Zichem. Deze extra middelen zijn voor veel van onze verenigingen de redding om te kunnen blijven voortbestaan. De N-VA dringt aan dat deze broodnodige middelen snel door het stadsbestuur verdeeld worden, volgens een duidelijk plan van aanpak en met een eerlijke verdeelsleutel.
De acht kerkfabrieken van Scherpenheuvel-Zichem hebben de afgelopen maanden hun jaarrekening 2019 voor advies binnengebracht bij het gemeentebestuur. Uit het onderzoek van deze rekeningen blijkt dat dat niet iedereen zijn huiswerk zorgvuldig heeft gemaakt. De kerkfabriek van Okselaar was de enige waar er opmerkingen werden gemaakt. Zij kregen een ‘ongunstig’ advies vanuit de hele gemeenteraad. Op die manier kan de gouverneur het dossier opvragen en beslissen over de al dan ‘niet of wel’ goedkeuring van de jaarrekening. Vervolgens werd de OCMW-jaarrekening van 2019 en het jaarverslag (2019) van de dienst maatschappelijk welzijn voorgelegd, wat door de N-VA-fractie werd goedgekeurd.
Omwille van de coronacrisis werden er een aantal wijzigingen voorgesteld. Ten eerste werd het belastingreglement op terrassen besproken op de gemeenteraad. Om onze lokale handelaars en horeca te ondersteunen is N-VA akkoord om de occasionele belasting voor 2020 op te heffen. Ook de wijziging van het retributiereglement op de jeugd- en sportwerking omwille van de corona-maatregelen, is volgens ons nodig en werd gesteund.
Nieuw is de wekelijkse markt in Averbode. Een eerste marktreglement voor de markt van Averbode werd voorgesteld en door de N-VA positief onthaald. De bedoeling is dat er vanaf oktober, wekelijks en op dinsdagnamiddag, een kleine markt komt van ongeveer 15 marktkramers.
Om een oplossing te geven aan de problematiek van buurt- en voetwegen in onze gemeente, werd een inventaris gemaakt van alle knelpunten. De bedoeling is om een plan op te stellen waarbij de wegen ofwel behouden blijven, ofwel verlegd worden of afgeschaft worden. De N-VA is tevreden dat er eindelijk een plan van aanpak is om de huidige problemen met onze trage wegen aan te pakken. (Denk bijvoorbeeld aan de afgesloten voetweg 83 die door het gebied van De Vijvers in Averbode loopt.) De stadsdiensten zijn reeds begonnen met enkele gesprekken met eigenaars om de mogelijkheden en eventuele oplossingen te bekijken. Dit is een eerste stap, ter informatie. In het najaar wordt een beslissing genomen over de inventaris, komt er een openbaar onderzoek, en uiteindelijk wordt een definitief plan ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad.
Extra vragen vanuit de N-VA-fractie


Annelies Ooms over de controle op het naleven van de coronamaatregelen bij activiteiten, horeca, jeugdhuizen, buurthuizen, e.a. Op welke manier wordt er gecontroleerd en mag er buiten de dagelijkse werking mini-evenementen of activiteiten worden georganiseerd? Antwoord: De controles gebeuren door de politie maar dienen vooral om te sensibiliseren en niet om te bekeuren. Men tracht ook voldoende info te geven aan de handelaars. Buurthuizen en jeugdhuizen zullen op dezelfde manier worden opgevolgd. Dezelfde regels gelden hier als in de horeca. Annelies Ooms maakte hier de opmerking dat we soms de indruk hebben dat deze controle beter kan, want op sociale media zien we foto’s verschijnen die aantonen dat niet steeds de coronamaatregelen worden gerespecteerd.

Pieter Boudry over het N-VA-relanceplan voor Scherpenheuvel-Zichem. N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil de motor van onze gemeente opnieuw op volle toeren laten draaien, met aandacht voor ondersteuning aan de verenigingen, een heropstart van onze lokale economie en aandacht voor onze inwoners die het moeilijk hebben. Hiervoor hebben we met N-VA een relanceplan uitgewerkt met concrete herstelmaatregelen, samengevat in een tienpuntenplan binnen drie grote pijlers. Gaat het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem ermee akkoord dat er nood is aan een relanceplan voor Scherpenheuvel-Zichem en we het budgettair overschot van 602.552 euro op de jaarrekening van 2019 gaan aanwenden ter financiering van onderstaand tienpuntenplan, steunend op drie grote pijlers: het lanceren van lokale economische herstelmaatregelen, het versterken en beschermen van onze gemeenschap, en het inzetten op digitalisering in Scherpenheuvel-Zichem? Gaat het stadsbestuur dit relanceplan zo snel als mogelijk uitwerken met de betrokken personen en organisaties om dit nog deze zomer in voege te laten treden? Antwoord: De burgemeester wenste niet dieper in te gaan op het concrete N-VA-voorstel en wilde zich niet vastpinnen op de 10 herstelmaatregelen, noch op de aanwending van het budgetoverschot. De komende maanden gaat men onderzoeken en evalueren welke maatregelen er bijkomend nodig zijn. Momenteel zijn ze te druk bezig met corona, en is er geen tijd om na te denken over een relanceplan. De N-VA betreurt dat het stadsbestuur geen beslissingen neemt, alles uitstelt, en vaag blijft in hun antwoord. De N-VA vraagt dat het bestuur snel haar huiswerk maakt en de 10 voorstellen in overweging neemt en zo snel mogelijk implementeert. Er is beschikbaar budget om te investeren. Ondertussen is het wachten op initiatieven om Scherpenheuvel-Zichem terug te laten heropleven na corona. Ondertussen worden we voorbijgestoken op alle vlak door onze omringende gemeentes die blijkbaar wel de ambitie, budgetten, tijd en ruimte vonden om hun relanceplannen te lanceren. Een gemiste kans.

