De Opiniejournalist is ook lokaal geland

Op 24 september 2018

Bij de traditionele ‘Eindejaarsvraagjes’ van het weekblad HUMO antwoordde nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever vorig jaar op de vraag ‘Wat vindt u de belangrijkste trend van het voorbije jaar?’ als volgt: “De opkomst van de opiniërende journalistiek”. Dat was geen grapje: de tijden van de objectieve verslaggevingzijn voorbij. De journalist is een opiniemaker geworden. Of nog erger: een opiniegever. De journalist die schrijft wat hij denkt en wil dat u ook zo denkt. Dat dan ook nog eens het gros van de journalisten de N-VA niet genegen is, maakt dat je geen krant of tijdschrift kan openslaan of een nieuwsprogramma kan bekijken zonder dat er een journalist de N-VA of N-VA-mandatarissen in een negatief daglicht stelt. Een recent mooi voorbeeld was de passage van Bart De Wever in Terzake, waar journaliste Kathleen Cools een hele aflevering lang vuur en gal spuwde en haar afkeer op geen enkele manier verborg. Gelukkig was ze enkele maatjes te klein voor De Wever.  

Die trend zet zich spijtig genoeg ook verder in de lokale journalistiek. Zo lezen we in de pers deze week een stukje over het programma van onze lokale afdeling. De journalist slaagt er in zijn inleiding in om in één zin ons programma af te breken als ‘vaag’. ‘Ze willen verandering’, klinkt het stoer, schrijft de man. ‘Stoer’?! Nochtans volgt in de rest van het artikel wél een opsomming van enkele zeer concrete punten die we willen verwezenlijken. Was de inleiding al ingestuurd en vergeten aan te passen na het telefoontje met ons, mr de journalist?

 

Hoe meer concreter kan je trouwens nog zijn als je als enige partij duidelijk zegt dat het zwembad terug open moet? 

 

‘Vage voorstellen’, zegt het artikel. Laten we dan even vergelijken. Bij Open Vld klinkt het over het doorgaand zwaar verkeer zo: ‘We moeten de problematiek aanpakken’. Hoe aanpakken? Geen idee. Hoe klinkt het bij de N-VA? ‘Geen doorgaand zwaar verkeer meer door de centra.’ Ziezo. Concreet genoeg?

Hoe meer concreter kan je trouwens nog zijn als je als enige partij duidelijk zegt dat het zwembad terug open moet? Natuurlijk is onze kapstok ‘Verandering’, maar aan die kapstok hangen wel realistische, concrete voorstellen. Met die voorstellen trekken we naar de kiezer én naar de onderhandelingstafel, moesten we daarop uitgenodigd worden.

Als u zich afvraagt waarom we zo alomtegenwoordig zijn op sociale media: net omwille van de opiniërende pers. Wij geven daar ons idee, u kan uw gedacht daarop zeggen. En op 14 oktober kan u dan beslissen. Wij werken ondertussen verder. Met concrete voorstellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is