Stadsbestuur torpedeert unaniem goedgekeurde “StadSZapp”

Op 5 maart 2020, over deze onderwerpen: Communicatie en Bestuur, Gemeenteraad

“Schaamteloos”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Pieter Boudry. “Dit toont opnieuw aan met welke minachting dit stadsbestuur hun gemeenteraadsleden en de werking van de gemeenteraad behandelt.” Bij de voorstelling van het gemeentelijk communicatieplan tijdens de laatste gemeenteraad werd duidelijk dat dit stadsbestuur zich niet aan de afspraken houdt.  De ontwikkeling van een “StadSZapp” werd, na een eerdere unanieme goedkeuring in de gemeenteraad van april 2019, nu plots eenzijdig geschrapt.

 

Betaalde studie “Thomas More”

Op de gemeenteraad van januari werden de resultaten van de enquête rond stadscommunicatie door het agentschap Thomas More uitvoerig gepresenteerd. Aansluitend ook het communicatieplan en het nodige budget die hier het gepaste gevolg aan moet geven. De administratie stelde daarom een budgetwijziging voor aan het meerjarenplan om de modernisering van de stadswebsite en een digitale nieuwsbrief te realiseren. “Dit is een bevestiging van wat N-VA al lang vraagt: meer en betere communicatie vanuit het stadsbestuur naar de inwoners met onder andere een meer professionele website en Stads-App. Alleen heel onprofessioneel door het stadsbestuur om na 1 maand al een budgetwijziging te moeten aanvragen. Dit had gewoon al in het initiële meerjarenbudget moeten zitten”, vult Boudry aan.

 

Streek-App “Happy Hageland” krijgt voorkeur

Vorig jaar werd ook een professionele stadsapp (StadSZapp) voorgesteld door de N-VA-raadsleden Pieter Boudry en Lieven Simon.  Dit volledig uitgewerkte voorstel werd met veel enthousiasme onthaald door de gemeenteraad,  én werd dan ook unaniem goedgekeurd. Toch zet het stadbestuur de volledige gemeenteraad in zijn hemd. De stadsapp is nergens terug te vinden in het communicatiebudget van 2020-2024. Wat eerst nog werd tegengesproken door de meerderheid tijdens de gemeenteraad van januari werd echter achteraf door de administratie bevestigd: er komt inderdaad geen stadsapp zoals eerst werd vooropgesteld en goedgekeurd.

Er werd enkel beslist om  de bestaande website wat “mobiel-vriendelijk” te maken. Het voorgestelde alternatief om 500 euro te investeren in de bestaande “Happy Hageland” app, is een pure verborgen vorm van cofinanciering met de provincie, maar gaat ook geen énkele impact genereren. Erger nog, het gaat over een streekgebonden app die slechts door 6% van onze inwoners in Scherpenheuvel-Zichem is gekend en niet dezelfde functionaliteiten heeft als de “StadSZapp” zoals initieel werd voorgesteld en goedgekeurd.

 

Stadsbestuur trappelt ter plaatse

“Na het verbreken van hun verkiezingsbelofte om de belastingen te verlagen, verbreken ze nu ook hun belofte om een professionele stadsapplicatie te lanceren”, benadrukt de N-VA. De studie van Tomas More toont nochtans aan dat de stad vandaag de jongeren tussen 18 – 30 jaar niet voldoende kan bereiken met bestaande communicatiekanalen.  Vooral onder de jongere generaties is de telefoon het favoriete apparaat voor een grote meerderheid van de applicaties. Zij zijn de zogenaamde mobiele eerste generatie. Een gemiste kans om de StadSZapp als communicatiekanaal in te zetten naar onze jongeren maar ook naar onze inwoners in het algemeen, als je weet dat maar liefst 93% van de Belgen zijn smartphone iedere dag gebruikt (Studie van Deloitte 24 okt 2019), en tientallen andere gemeentes in Vlaanderen wél actief investeren in een professionele stadsapp, met gratis & professionele functionaliteiten voor verenigingen, ondernemers, handelaars & inwoners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is