Slechts 18 GAS-boetes voor sluikstorten op 3 jaar tijd in Scherpenheuvel-Zichem

Op 24 oktober 2020, over deze onderwerpen: Sluikstorten

Sluikstorten is nog steeds een groot probleem in Scherpenheuvel-Zichem en vaak een doorn in het oog voor de omwonenden. In 2017 stapte de stad Scherpenheuvel-Zichem mee in het voorstel van Ecowerf om mobiele camera’s te plaatsen aan bepaalde glascontainers om het probleem van sluitstorten tegen te gaan. Uit recente cijfers, die de N-VA opvroeg, blijkt dat er sinds 2018 slechts 18 GAS-boetes werden uitgeschreven via de inzet van mobiele camera’s van Ecowerf en de politiezone Demerdal. “Begin augustus werd er bij de glasbollen aan de Boemel weer veel sluikstortafval achtergelaten (zie foto onderaan). We hebben dit met N-VA dan ook aangekaart én met resultaat.”, stelt N-VA-afdelingsvoorzitter Benny Vangelder. “Op één maand tijd konden vier verdachten geïdentificeerd worden, die allen een GAS-boete kregen, door het inzetten van de mobiele camera aan De Boemel.”

Naar aanleiding van deze recente voorvallen vroeg fractieleider van N-VA, Allessia Claes, de resultaten op m.b.t. de inzet van mobiele camera’s om sluikstorten aan te pakken. “Uit de cijfers omtrent sluikstorten in Scherpenheuvel-Zichem blijkt dat de camera van Ecowerf in 2018 gedurende 7 keer werd ingezet, waarvan er drie gevallen van sluikstorten op beeld werden vastgelegd. Ook werd in datzelfde jaar de mobiele camera van de Politiezone Demerdal zo’n 45 dagen ingezet om sluikstorters op heterdaad te betrappen waarbij er ook drie GAS-boetes voor sluikstorten werden uitgeschreven.”, legt fractieleider Allessia Claes uit.

In 2019 werd de camera van Ecowerf geen enkele keer ingezet, maar werd er wel gedurende 123 dagen gefilmd met de camera van de politiezone Demerdal, met opnieuw drie GAS-boetes voor sluikstorten als resultaat. Tot en met oktober 2020 werd de camera van Ecowerf slechts één week ingezet en de camera van de politiezone Demerdal werd 71 dagen ingezet met als resultaat 9 GAS-boetes. “Dit toont nogmaals het nut van de inzet van de camera’s. Met N-VA pleiten we dan ook voor een doorgedreven controle op sluikstorten met behulp van deze camera’s.”, zegt Allessia Claes.

Mobiele camera’s meer inzetten op strategische plaatsen

N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil dat de mobiele camera ook opgesteld wordt op ‘strategische’ plaatsen, want de mobiele camera van Ecowerf heeft enkel bij de glasbollen gestaan. Aangezien de stad een instapprijs betaalde van €3.722,00 moet de camera van Ecowerf nog meer worden ingezet in combinatie met de camera’s van de politie.

Op onze vraag of er nog initiatieven komen en wat de evaluatie is van de huidige aanpak, kregen we als antwoord van het stadsbestuur dat : “De sensibilisering focust op sluikstorten in het algemeen, niet specifiek op deze rond glasbollen. Handhaving wordt systematisch toegepast wanneer sluikstorten wordt vastgesteld. De camera’s werken niet alleen repressief t.o.v. van de overtreders maar hebben ook  een sterk sensibiliserend effect naar de brede bevolking toe. Dit door deelname aan ‘de week van de handhaving’ en het coachingtraject Mooimakers. Het preventief effect is er duidelijk (minder sluikstorten) maar eens de camera’s weg zijn, verdwijnt het effect meestal ook. Een verhoogde inzet is het streefdoel. Gezien de betaalde instapprijs (€3.722,00) is het aangewezen de camera’s nog meer in te zetten en dit in combinatie met de (verhoogde) inzet van de camera’s van de politie. Dit wordt verder overlegd met Ecowerf.”

“De pakkans moet verhogen, en een optimalisatie van het inzetten van de camera’s dringt zich op. We horen het graag dat het stadsbestuur de inzet van deze mobiele camera’s wil verhogen, maar dan moet hun plan van aanpak wel resulteren in een verhoogde pakkans om sluikstorters ook effectief te betrappen en te beboeten. We vragen ook dat de mobiele camera’s op méér strategische en populaire plaatsen voor sluikstorters worden ingezet zodat ze ook een ontradend effect zullen hebben, zoals bijvoorbeeld bij landelijke wegen.”, besluit Allessia Claes.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is