U bent hier
Onze fractie in actie
Op de gemeenteraad en OCMW-raad van 25 juni 2020 stonden heel wat onderwerpen op de agenda. Hieronder leest u een korte samenvatting.
De N-VA-fractie kon zich vinden in de nieuwe regeling voor de verenigingen. Zo zullen onze erkende verenigingen reeds een voorschot van hun werkingssubsidies ontvangen. Dit bedraagt 70 procent van de toegekende werkingssubsidies van 2019. Daarnaast heeft de Vlaamse Regering ook een budget van 230.171,48 euro vrijgemaakt voor de sport-, jeugd-, en cultuurverenigingen in Scherpenheuvel-Zichem. Deze extra middelen zijn voor veel van onze verenigingen de redding om te kunnen blijven voortbestaan. De N-VA dringt aan dat deze broodnodige middelen snel door het stadsbestuur verdeeld worden, volgens een duidelijk plan van aanpak en met een eerlijke verdeelsleutel.
De acht kerkfabrieken van Scherpenheuvel-Zichem hebben de afgelopen maanden hun jaarrekening 2019 voor advies binnengebracht bij het gemeentebestuur. Uit het onderzoek van deze rekeningen blijkt dat dat niet iedereen zijn huiswerk zorgvuldig heeft gemaakt. De kerkfabriek van Okselaar was de enige waar er opmerkingen werden gemaakt. Zij kregen een ‘ongunstig’ advies vanuit de hele gemeenteraad. Op die manier kan de gouverneur het dossier opvragen en beslissen over de al dan ‘niet of wel’ goedkeuring van de jaarrekening. Vervolgens werd de OCMW-jaarrekening van 2019 en het jaarverslag (2019) van de dienst maatschappelijk welzijn voorgelegd, wat door de N-VA-fractie werd goedgekeurd.
Omwille van de coronacrisis werden er een aantal wijzigingen voorgesteld. Ten eerste werd het belastingreglement op terrassen besproken op de gemeenteraad. Om onze lokale handelaars en horeca te ondersteunen is N-VA akkoord om de occasionele belasting voor 2020 op te heffen. Ook de wijziging van het retributiereglement op de jeugd- en sportwerking omwille van de corona-maatregelen, is volgens ons nodig en werd gesteund.
Nieuw is de wekelijkse markt in Averbode. Een eerste marktreglement voor de markt van Averbode werd voorgesteld en door de N-VA positief onthaald. De bedoeling is dat er vanaf oktober, wekelijks en op dinsdagnamiddag, een kleine markt komt van ongeveer 15 marktkramers.
Om een oplossing te geven aan de problematiek van buurt- en voetwegen in onze gemeente, werd een inventaris gemaakt van alle knelpunten. De bedoeling is om een plan op te stellen waarbij de wegen ofwel behouden blijven, ofwel verlegd worden of afgeschaft worden. De N-VA is tevreden dat er eindelijk een plan van aanpak is om de huidige problemen met onze trage wegen aan te pakken. (Denk bijvoorbeeld aan de afgesloten voetweg 83 die door het gebied van De Vijvers in Averbode loopt.) De stadsdiensten zijn reeds begonnen met enkele gesprekken met eigenaars om de mogelijkheden en eventuele oplossingen te bekijken. Dit is een eerste stap, ter informatie. In het najaar wordt een beslissing genomen over de inventaris, komt er een openbaar onderzoek, en uiteindelijk wordt een definitief plan ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad.
Extra vragen vanuit de N-VA-fractie
Allessia Claes over het bermheersplan: De N-VA wil het waardevol groen in onze gemeente beschermen, met aandacht voor een bijenvriendelijk beleid. Het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft in 2017 een nieuwe methodiek uitgewerkt waarmee bermen vlotter en accurater kunnen worden geïnventariseerd met het oog op het opmaken van een bermbeheersplan of het aanpassen van het gevoerde beheer. Wat is het meest recente bermbeheerplan van onze gemeente? Heeft het bestuur plannen om een nieuw bermbeheerplan of een aanpassing van het gevoerde beheer te doen? Antwoord: Onze gemeente werkt al jaren met een bermbeheersplan. Er was een update in 2015, 2018. Er is aandacht voor verschillende types van bermen, rekening houdend met de fauna en flora. Momenteel is men bezig met een onderzoek om het bermbeheersplan opnieuw een update te geven. Dit onderzoek werd uitbesteed en zal in het najaar gefinaliseerd worden. Wij roepen op om de bermbeheersplannen bekend te maken op de website van Scherpenheuvel-Zichem, want op dit moment staat er verouderde informatie op. Onze inwoners moeten weten welke de bermen voor 15 juni gemaaid mogen worden en welke niet. Op dit moment is het niet duidelijk.Annelies Ooms over de slechte heropstart van de wekelijkse markt in Scherpenheuvel. Dit kwam uitgebreid in de pers, afspraken zouden niet zijn nagekomen, ... Hoe komt het dat deze afspraken niet werden nagekomen? Welke afspraken waren dit? Wat gaat het stadsbestuur hieraan doen? Waren er verbeteringen in de tweede week? Antwoord: Er werden afspraken gemaakt i.v.m. 4 ingangen op de markt. Doordat tellen verplicht was, had de lokale crisiscel beslist één ingang te voorzien om op die manier gemakkelijk te kunnen tellen. Deze maatregel werd niet teruggekoppeld naar de marktcommissie. Dit zorgde uiteraard voor tumult omdat bezoekers maar via één plaats op de markt konden geraken. Vooral voor oudere mensen was dit moeilijk. Voor week twee was er opnieuw een overleg en werd er beslist om toch meerdere ingangen te voorzien maar wel te blijven tellen.
Annelies Ooms over de controle op het naleven van de coronamaatregelen bij activiteiten, horeca, jeugdhuizen, buurthuizen, e.a. Op welke manier wordt er gecontroleerd en mag er buiten de dagelijkse werking mini-evenementen of activiteiten worden georganiseerd? Antwoord: De controles gebeuren door de politie maar dienen vooral om te sensibiliseren en niet om te bekeuren. Men tracht ook voldoende info te geven aan de handelaars. Buurthuizen en jeugdhuizen zullen op dezelfde manier worden opgevolgd. Dezelfde regels gelden hier als in de horeca. Annelies Ooms maakte hier de opmerking dat we soms de indruk hebben dat deze controle beter kan, want op sociale media zien we foto’s verschijnen die aantonen dat niet steeds de coronamaatregelen worden gerespecteerd.
Pieter Boudry over de oproep van minister Ben Weyts om leerlingen met een zware leerachterstand voor te bereiden op het volgend schooljaar door middel van het inrichten van een zomerschool. Heeft Scherpenheuvel-Zichem zich ingeschreven om een zomerschool op te starten? Indien niet, waarom niet? Werd dit besproken met de scholen op het lokaal overleg. Zal de stad zich alsnog inschrijven, want wegens succes werd een recent een tweede oproep gelanceerd, met een deadline voor inschrijving op 7 juli 2020? Antwoord: De schepen van onderwijs heeft de vraag naar zomerscholen gesteld aan de scholen, maar er zou geen interesse zijn om dit te organiseren – ook al zijn er kinderen die een leerachterstand hebben opgebouwd de afgelopen maanden. De reden zou zijn dat men de ouders onvoldoende zouden kunnen motiveren om hun kinderen alsnog naar de zomerscholen te sturen. (Achteraf blijkt dat het stadsbestuur geen trekkende en organiserende rol wou opnemen om zomerscholen te organiseren. Een gemiste kans, want de kinderen met een leerachterstand zijn hier het slachtoffer van.)
Pieter Boudry over het N-VA-relanceplan voor Scherpenheuvel-Zichem. N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil de motor van onze gemeente opnieuw op volle toeren laten draaien, met aandacht voor ondersteuning aan de verenigingen, een heropstart van onze lokale economie en aandacht voor onze inwoners die het moeilijk hebben. Hiervoor hebben we met N-VA een relanceplan uitgewerkt met concrete herstelmaatregelen, samengevat in een tienpuntenplan binnen drie grote pijlers. Gaat het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem ermee akkoord dat er nood is aan een relanceplan voor Scherpenheuvel-Zichem en we het budgettair overschot van 602.552 euro op de jaarrekening van 2019 gaan aanwenden ter financiering van onderstaand tienpuntenplan, steunend op drie grote pijlers: het lanceren van lokale economische herstelmaatregelen, het versterken en beschermen van onze gemeenschap, en het inzetten op digitalisering in Scherpenheuvel-Zichem? Gaat het stadsbestuur dit relanceplan zo snel als mogelijk uitwerken met de betrokken personen en organisaties om dit nog deze zomer in voege te laten treden? Antwoord: De burgemeester wenste niet dieper in te gaan op het concrete N-VA-voorstel en wilde zich niet vastpinnen op de 10 herstelmaatregelen, noch op de aanwending van het budgetoverschot. De komende maanden gaat men onderzoeken en evalueren welke maatregelen er bijkomend nodig zijn. Momenteel zijn ze te druk bezig met corona, en is er geen tijd om na te denken over een relanceplan. De N-VA betreurt dat het stadsbestuur geen beslissingen neemt, alles uitstelt, en vaag blijft in hun antwoord. De N-VA vraagt dat het bestuur snel haar huiswerk maakt en de 10 voorstellen in overweging neemt en zo snel mogelijk implementeert. Er is beschikbaar budget om te investeren. Ondertussen is het wachten op initiatieven om Scherpenheuvel-Zichem terug te laten heropleven na corona. Ondertussen worden we voorbijgestoken op alle vlak door onze omringende gemeentes die blijkbaar wel de ambitie, budgetten, tijd en ruimte vonden om hun relanceplannen te lanceren. Een gemiste kans.
Alex Van Nijlen over de verkeerssituatie in de Vossekotstraat. Deze straat heeft te maken met sluipverkeer. Om dit te verhelpen zijn in het verleden reeds aanpassingen aan deze weg gedaan. Vandaag zorgen het drukke en zwaar verkeer alsook de te hoge snelheden voor grote overlast en onveilige situaties en voldoen deze maatregelen niet meer. Bijkomend aandachtpunt zijn de passages, bij de wegversmallingen is er ruimte voorzien voor de fietsers maar deze zijn niet altijd vrij zodat fietsers op de versmalde rijbaan rijden. Is het stadsbestuur op de hoogte van deze situatie? Zijn er al acties ondernomen om de snelheid te controleren? Worden er nog nieuwe initiatieven genomen/ of staan er nog initiatieven gepland om deze straat verkeersveiliger en leefbaarder te maken? Zijn er al acties ondernomen om het gewone verkeer en het zware verkeer meer te spreiden om een meer billijke verdeling te bekomen van de verkeerslast? Kan het fietspad aan de wegversmallingen regelmatig opgeruimd worden? Antwoord: Dit is een verbindingsweg T1. Snelheidscontroles in de Vossekotstraat zullen gebeuren, en zal voorgelegd worden aan de politie. De problemen aan de wegversmallingen (o.a. zwerfvuil) zullen doorgegeven worden aan de technische dienst. Een spreiding van het verkeer naar andere wegen is moeilijk realiseerbaar. De omleiding aan de werken Langeberg in Diest zijn op dit moment medeverantwoordelijk voor de toegenomen drukt in de Vossekotstraat.
Lieven Simon over de rattenplaag over diverse locaties in de stad. Steeds meer mensen maken melding van grote rattenpopulaties op verschillende plaatsen in onze stad. Zo zijn er in bijvoorbeeld de IJsbergstraat, de Slangenberg en de A. Nihoulstraat al meerdere meldingen van tientallen ratten die daar rondzwermen. Ondanks herhaalde vraag zou de rattenexpert van de stad zich ook nog nooit ter plaatse hebben begeven om de situatie te beoordelen en de inwoners bij te staan met raad en daad. Is het College zich bewust van de toenemende rattenpopulaties in de stad?-Kan er toelichting gegeven worden bij de taak van de rattenexpert die onze stad heeft en mogelijk een verklaring geven waarom deze taak al dan niet naar behoren wordt uitgevoerd?-Is het College van plan om bijkomende maatregelen te nemen?-Overweegt het College om eventueel een externe expert aan boord te halen die het probleem mee tracht op te lossen. Antwoord: Het bestuur is zich bewust van de rattenproblematiek. Onze inwoners kunnen gif bekomen op het stadhuis maar dit moet wel op een consequente en juiste manier gehanteerd worden. Men heeft nooit enige klachten ontvangen m.b.t. de rattenexpert, maar men zal een evaluatie van de werking opvragen. Op bepaalde plaatsen, waar er grote rattenpopulaties zijn (bijvoorbeeld rioleringen), doet men beroep op een externe expert indien de stad de situatie zelf niet onder controle krijgt.