N-VA Scherpenheuvel-Zichem stelt zelf een relanceplan voor

Op 23 juni 2020, over deze onderwerpen: coronacrisis, Financiën & Begroting, Gemeenteraad

De coronacrisis treft de inwoners, verenigingen en de ondernemers van Scherpenheuvel-Zichem hard. Het gemeentebestuur blijkt echter geen herstelplan te hebben. “Als we onze lokale werkgelegenheid, onze handelaars en ons rijk verenigingsleven willen ondersteunen in deze moeilijke tijden, is er dringend een breed gedragen actieplan nodig”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Pieter Boudry. “N-VA Scherpenheuvel-Zichem wil de motor van onze gemeente opnieuw op volle toeren laten draaien,”. Daarom stelt de N-VA nu zelf een relanceplan voor met concrete herstelmaatregelen, samengevat in een tienpuntenplan binnen drie grote pijlers;

A) Lanceer lokale economische herstelmaatregelen

Geef aan alle inwoners van Scherpenheuvel-Zichem twee stadsbonnen van 5 euro te spenderen in 2020 bij lokale handelaars, ondernemingen en horeca in Scherpenheuvel-Zichem. Op deze manier stimuleren we onze eigen inwoners bij verschillende lokale handelaars en ondernemers langs te gaan om deze in te wisselen. Ook bij speciale gelegenheden zoals een huwelijk, een jubilee of premies voor buurt- en straatfeesten worden deze bonnen uitgedeeld.

Richt een ondernemersraad op. Het is namelijk cruciaal om de noden en zorgen te kennen van ondernemers. Fnuik de aantrekkingskracht niet van de stad door de parkings betalend te maken.

Stimuleer het toerisme in Scherpenheuvel-Zichem door met gerichte campagnes en stadsmarketing de troeven van onze mooie gemeente te promoten en het wandeltoerisme en fietstoerisme te stimuleren, maar ook initiatieven te ondersteunen die avondactiviteiten en overnachting in Scherpenheuvel-Zichem terug aantrekkelijk maakt.

B) Versterk en bescherm onze gemeenschap

Zit proactief samen met de jongerenraad, socio-culturele raden en sportraad, en stel samen een relanceplan op. Beslis of verenigingen hun subsidies behouden nu dat vele evenementen werden geschrapt. Ook het sociaal huis en  OCMW-diensten zullen extra hulp krijgen. Leg een eigen voorraad mondmaskers en beschermend materiaal aan. Organiseer noodopvang voor schoolgaande kinderen door het stadsbestuur net zoals in de omliggende gemeentes en breng in kaart welke ruimtes ter beschikking kan worden gesteld voor wie hier nood aan heeft.

C) Zet volop in op digitalisering

Als we een ondernemersvriendelijke gemeente willen zijn is het de hoogste tijd voor de oprichting van een gemeentelijk digitaal ondernemersloket. Samen met de opgerichte ondernemersraad zorgt dit voor een uniek aanspreekpunt bij de gemeentelijke diensten voor ondernemers met vragen. Lanceer ook de reeds goedgekeurde stadSZapp ter ondersteuning lokale economie. Op die manier kunnen we lokaal shoppen en ‘winkelhieren’ écht promoten.

Deze tien maatregelen samen worden geraamd op 896.000 euro, samengesteld uit het niet gebruikte gemeentelijk budget van 602.522 euro en de Vlaamse subsidie van 294.000 euro. zie onderstaande tabel.

Bovenstaande herstelmaatregelen kunnen dus direct worden ingevoerd zonder dat de huidige plannen binnen het meerjarenplan en meerjarenbudget moeten worden aangepast. N-VA Scherpenheuvel-Zichem vraagt aan dit stadsbestuur om de Vlaamse veerkracht snel in daden om te zetten en bovenstaand herstelplan goed te keuren tijdens de gemeenteraad van 25 juni 2020.

 

Bijlage: Het volledige relanceplan in detail van N-VA Scherpenheuvel-Zichem

 

Meer info?

Pieter Boudry, gemeenteraadslid N-VA Scherpenheuvel-Zichem (pieter.boudry [at] scherpenheuvel-zichem.be of 0479 92 41 26)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is