N-VA pleit opnieuw voor de invoering van de European Disability Card

Op 27 november 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad - toegevoegde punten

Op de gemeenteraad van 23 mei 2019 lanceerde de N-VA haar voorstel om de European Disability Card te gebruiken en te promoten bij de stadsdiensten, organisatoren van evenementen en bij verenigingen. Deze kaart is voor personen met een handicap een bewijsstuk om aan te tonen dat ze in België erkend zijn als persoon met een handicap. Hiermee komen ze in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in de domeinen cultuur, vrijetijdsbesteding of sport.

 

Afgekeurd

Het gemeentebestuur keurde dit voorstel eerder af. Ondertussen zijn we 6 maanden verder en zien we dat al meer dan 54.000 personen met een handicap een dergelijke European Disability Card kaart verkregen. Dit bewijst dat de aanvraag en de belangstelling ervoor groot is.

De N-VA blijft van mening dat de kaart ook in onze stad moet geïmplementeerd worden en actief gepromoot. Momenteel biedt deze kaart nog geen enkel voordeel binnen de stads-, cultuur-, of sportdiensten. Dit zou voor mensen met een handicap een teken van erkenning zijn voor hun problematiek. Personen met een handicap hebben andere noden. Het wordt tijd dat we deze noden erkennen en er aan tegemoet komen.

CD&V minister doet een oproep aan alle lokale besturen

Nathalie Muylle, bevoegd CD&V minister voor personen met een handicap riep ondertussen ook alle gemeenten op om de kaart te implementeren in de eigen stadsdiensten alsook in de cultuur- en sportdiensten. Hiermee wordt een voorbeeld gegeven aan andere verenigingen en organisaties om eveneens actief in te zetten op het gebruik van de European Disability Card. “Gaat onze CD&V burgemeester het voorstel van zijn eigen minister volgen of legt hij dit naast zich neer?” vraagt raadslid Annelies Ooms zich af.

“N-VA Scherpenheuvel-Zichem hoopt dat de  OCMW- en gemeentelijke diensten de kaart zullen invoeren binnen de eigen dienstverlening”, zegt gemeenteraadslid Ooms Annelies.

 

Meer info

  • Ooms Annelies (0484/23.22.67 of via annelies.ooms [at] n-va.be)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is