Minister Diependaele en Vlaams parlementslid Allessia Claes zetten historisch erfgoed van Zichem in de schijnwerpers tijdens unieke wandeling

Op 20 juni 2023

Op zondag 18 juni nam Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, samen met Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Allessia Claes deel aan de erfgoedwandeling “in de voetsporen van De Witte van Zichem”. Dit werd georganiseerd door N-VA Scherpenheuvel-Zichem. Onder leiding van een ervaren gids verkenden ze de betoverende omgeving, waarbij ze langs prominente erfgoedsites zoals de Maagdentoren, het marktplein, de Sint-Eustachiuskerk en het Elzenklooster wandelden.

Vlaams parlementslid Allessia Claes verwelkomde de minister en bedankte hem voor zijn betrokkenheid bij het behoud en de bevordering van het kostbare erfgoed in Scherpenheuvel-Zichem. “Scherpenheuvel-Zichem herbergt maar liefst 27 beschermde erfgoedsites en ontving tijdens deze legislatuur in totaal 3.351.720,13 aan erfgoedpremies van Vlaanderen.”, verduidelijkt Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem.

Grote en kleine projecten.

Met het bezoek aan Zichem wilde minister Diependaele het belang van dit waardevolle erfgoed benadrukken en tevens enkele lopende dossiers toelichten. Hierbij werden zowel grote projecten zoals de Basiliek en haar omgeving, de kerk in Zichem, de glas-in-loodramen in de Sint-Pieterskerk in Testelt, en de restauratie van de slotmuur van de Abdij van Averbode ondersteund, alsook kleinere projecten zoals de watermolen in Testelt en de Pastorie van de Sint-Michielsparochie in Messelbroek.

Bezorgdheid

Allessia Claes toonde haar bezorgdheid over de kerk van Zichem. Reeds meerdere malen ondervroeg ze minister Diependaele in het Vlaams Parlement over het kostbaar erfgoed in onze stad. “Al te vaak kijkt het stadsbestuur naar Vlaanderen of wordt er met de vinger naar Vlaanderen gewezen, terwijl Scherpenheuvel-Zichem ook een belangrijke rol speelt. Bij belangrijke en dure dossiers zoals de restauratie van de kerk van Zichem, is het belangrijk dat het stadsbestuur mee aan de kar trekt. We zien echter dat essentiële stappen zoals het aanvragen een bijkomende Vlaamse erfgoedpremie niet gebeurt. Ik kan enkel maar vaststellen dat de prioriteiten van de burgmeester alvast niet bij ons erfgoed liggen.”, zegt Allessia Claes.

Toekomstige generaties

De erfgoedwandeling bood de deelnemers de kans om de prachtige landschappen en historische plekken te verkennen die een belangrijke rol speelden in het leven van De Witte. Minister Diependaele en Allessia Claes benadrukten het belang van het koesteren en doorgeven van ons cultureel erfgoed aan toekomstige generaties. “In Zichem lopen verschillende soorten erfgoed door elkaar. Hier worden verschillende belangrijke verhalen uit onze Vlaamse geschiedenis verteld: gaande van ons religieus verleden, met de Sint-Eustachiuskerk, tot ons industrieel erfgoed en de lakenhandel. In de ‘Witte van Zichem’ komt dit mooi tot leven. Dat verleden moeten we koesteren, bewaren, en bestand maken voor de toekomst.”, besluit minister Diependaele.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is