Minister Demir maakt 431.000 euro vrij om Vlaams-Brabantse afvalberg verder te verkleinen

Op 10 juni 2020, over deze onderwerpen: Afvalbeleid

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir zet verder in op het kleiner maken van de afvalberg in Vlaams-Brabant. Concreet maakt de minister 431.720 euro vrij, verdeeld over vier projecten. Die worden telkens voor de helft gesubsidieerd vanuit Vlaanderen. Dankzij de subsidies kan het Diftarsysteem in Vlaams-Brabant verder uitgebouwd worden en worden lokale besturen ondersteund in de aankoop van herbruikbare bekers.

Vlaanderen is momenteel al Europees koploper inzake circulaire economie. Om het hergebruik van goederen verder aan te moedigen rekent minister Demir op de actieve inzet van de lokale besturen in Vlaams-Brabant. Zo ook om het Diftarsysteem verder uit te rollen. Bij een diftarsysteem, of gedifferentieerde tarieven voor restafval en GFT, betalen mensen op basis van het gewicht van hun restafval en gft.

“Wie minder afval produceert, moet ook minder betalen. Op die manier stimuleren we ook Vlaams-Brabanders om afval te vermijden en, als het er dan toch is, het zo goed mogelijk te sorteren om de kosten te drukken”, verduidelijkt minister Demir.

Daarnaast worden nog twee lokale besturen ondersteund in de aankoop van herbruikbare bekers en een wasunit voor de reiniging ervan.

 

4 projecten in Vlaams-Brabant

In totaal maakte minister Demir dit jaar al 431.720 euro vrij voor twee projecten in Vlaams-Brabant om verder werk te maken van beter hergebruik en sortering van afval. In het recyclagepark van Begijnendijk wordt alles in gereedheid gebracht om het Diftarsysteem in te voeren. Verder zorgt Ecowerf dankzij 120.000 euro subsidie voor de huis-aan-huisdiftarophaal. “Beide projecten hebben als doel om Vlaams-Brabanders bewuster te maken van hun afvalproductie en hen aan te moedigen om zoveel mogelijk recycleerbaar afval weg te houden uit de restafvalzak”, besluit minister Demir.

 

Vlaams-Brabantse projecten

  • Ecowerf – begijnendijk – infrastructuurwerken diftarrecyclagepark: 298.560 euro.
  • Ecowerf – beladingssysteem diftar huis-aan-huis: 120.000 euro.
  • Gemeente Gooik – aankoop herbruikbare bekers en wasmachines: 8630 euro.
  • Gemeente Glabbeek - aankoop van herbruikbare bekers, opbergboxen en een wasunit: 4.530 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is