Leerrijk benefietdiner voor Oekraïne met Mark Demesmaeker en Theo Francken

Op 13 juni 2022, over deze onderwerpen: Evenementen

Het benefietdiner ten voordele van de slachtoffers in Oekraïne, georganiseerd door N-VA Scherpenheuvel-Zichem, was een groot succes. De opbrengst van de avond zal integraal gedoneerd worden aan de acties van promoteukraine.org.

Op vrijdagavond 10 juni, in een goed gevuld restaurant ‘Leeuw van Vlaanderen’ (aan de Basiliek in Scherpenheuvel), leidde voorzitter Jan van Nijlen de gastsprekers Mark Demesmaeker en Theo Francken in. Zo kregen de aanwezigen een ooggetuigenis van iemand die de gruwel ter plaatse heeft kunnen vaststellen en een uitgebreide uiteenzetting over de geopolitieke gevolgen van deze oorlog. Het werd een leerrijke avond voor onze talrijke gasten.

 

“het glas onder je voeten voelen kraken”

In april 2022, na een lange treinrit vanuit Polen, was Mark Demesmaeker gedurende enkele dagen in Oekraïne. Samen met parlementsleden uit een 30-tal landen van netwerk van ‘United for Ukraine’ kwam hij met de lokale autoriteiten overleggen. Het doel was om de noodsituatie in Oekraïne op de agenda te houden, en blijvend contact te houden met de Oekraïense collega's over humanitaire hulp, sancties en wapenleveringen." 

Senator Mark Demesmaeker (N-VA) vertelde over zijn  ervaringen in het door oorlog getroffen gebied rond Kiev. Met eigen ogen zag hij de vernielingen en hoorde de verhalen over de gruweldaden die er plaatsvonden. ‘Om echt een idee te hebben van de situatie moet je de stilte horen en het glas onder je voeten voelen kraken’, zo zei hij.

 

NAVO “lidgeld betalen”

De tweede spreker Theo Francken werd door de eerste – die ooit nieuwsanker was bij VTM – geïnterviewd over de actuele militaire situatie, de rol van België en de Belgische Defensie. Hij benadrukte dat we veiligheid niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. Om van de bescherming van de NAVO te kunnen blijven genieten ‘moeten we ons lidgeld betalen’, zo waarschuwde hij.

De avond werd afgesloten met een dankwoord en applaus voor beide sprekers die de situatie in Oekraïne op een heldere manier hadden voorgesteld aan de aanwezigen.

 

 

Contactpersoon

Jan Van Nijlen (voorzitter): via e-mail jan_van_nijlen [at] hotmail.com of telefonisch via 0478/66.64.25

 

Locatie

Restaurant De Leeuw van Vlaanderen (aan de Basiliek)

Isabellaplein 8, 3270 Scherpenheuvel-Zichem

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is