Exit Strategie – Relance plan voor Scherpenheuvel-Zichem

Op 22 april 2020, over deze onderwerpen: Corona crisis, Gemeenteraad - mondelinge vragen

Met de piek in besmettingen met betrekking tot de coronacrisis die nu (hopelijk) achter de rug ligt, wordt het belangrijk dat alle overheden op alle niveaus een concreet exitplan uitwerken om uit deze crisis te geraken. Daarom is het belangrijk dat we ook voor Scherpenheuvel-Zichem, de gepaste exit maatregelen nemen ter voorkoming van een opflakkering van besmettingen op ons grondgebied en de veiligheid gemaximaliseerd wordt. Maar tezelfdertijd moeten we ons, als toeristische & recreatieve stad die nu zwaar te leiden heeft onder deze crisis, voorbereiden op de toekomst met sterke relance maatregelen ter recuperatie van de geleden schade, alsook ter ondersteuning van de nodige heropbouw van onze welvaart & ons welzijn, zowel voor onze handelaars, de horeca, de ondernemingen, de verenigingen & alle inwoners.

Eerste zorg op korte termijn: indijken van besmettingen

We dringen er met N-VA Scherpenheuvel-Zichem op aan om een concrete exit-strategie en plan uit te werken voor Scherpenheuvel-Zichem. Een plan om opflakkeringen van besmettingen te voorkomen binnen ons stadsgebied moet er snel zijn. Natuurlijk moeten we de 'hogere' overheden volgen, maar niks staat ons in de weg om lokaal met een eigen plan te komen. Wat is de exit strategie voor onze lokale ambtenaren, onze scholen, onze woonzorgcentra, onze ondernemingen, onze horeca, onze handelaars, voor onze verenigingen, voor activiteiten en evenementen in onze stadszalen en pleinen de komende maanden en in het najaar? Hoe vermijden we de kans op besmetting door de toevloed van toeristen deze zomer? Hoe organiseren we onze stad & al zijn inwoners in het optimaal functioneren? Waarin gaat het stadhuis zich als partner van al deze partijen engageren?

Worden er bijvoorbeeld gratis mondmaskers of desinfectiezuilen voorzien voor onze inwoners, op cruciale drukke plaatsen zoals op onze markten, voor het bezoek naar de basiliek, op onze parkings, in het stadhuis of andere publieke gebouwen, onze woonzorgcentra of supermarkten? Wat laten we nog toe in ons cultureel centrum den Egger en wat niet?  Wat laten we nog toe in onze stad en wat niet meer? Hoe wordt het bedevaartseizoen & de kaarsjesprocessie geregeld en eventueel aangepast om een massa toeloop en massa bijeenkomsten te voorkomen? Worden er reservatie methodes & spreidingsmethodes gelanceerd voor onze toeristische trekpleisters, zoals de lekdreef, Averbode abdij, de Toren van Zichem, OLV Basiliek, … als poort naar het grotere Merodegebied?  Worden er aanpassingen toegelaten aan de openingsuren en sluitingsuren van onze handelaars, horeca & winkels? Komen er regels voor de vele wielertoeristen en wandelaars die onze streek aandoen? Heel veel vragen dus, maar wel vragen die snel beantwoord moeten worden om het indijken van besmettingen te maximaliseren in Scherpenheuvel-Zichem.

Tweede zorg op langere termijn: herlancering van onze welvaart & welzijn

Eens de besmettingen onder controle zijn, en we de toelating krijgen om terug op een meer normale manier samen te leven, moeten we er alles aan doen om de schade die werd veroorzaakt te beperken. Meer nog, we moeten met een ambitieus plan komen om er als samenleving zo snel mogelijk terug bovenop te komen. Dit moet grondig worden voorbereid. Ook hier kunnen we als stad initiatieven nemen ter ondersteuning, en moet er een heus relancce-plan komen, met als ambitieus objectief om onze stad op alle vlak terug sterk op de kaart te zetten. Denk daarbij maar aan de voorgestelde aanpak voor een stadsmarketingplan ter ondersteuning van onze lokale horeca, handelaars en ondernemers, of de lancering van nieuwe events en activiteiten om Scherpenheuvel-Zichem terug op de kaart te zetten als toeristische trekpleister. Hoe gaan we onze bedevaartstraditie en andere stadsevenementen zoals onze kerstmarkten hiervoor aanwenden om zo het imago en de aantrekkelijkheid van Scherpenheuvel-Zichem te versterken? Hoe doen we dit allemaal op een veilige en verantwoorde manier? Hoe worden bepaalde prioriteiten herzien binnen het opgemaakte meerjarenplan en het meerjarenbudget in het licht van de crisis die we momenteel doormaken en in de nabije toekomst zullen moeten dragen? Het is meer dan ooit tijd om onszelf in vraag te stellen, en te investeren in de toekomst van onze stad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is