Definitieve bescherming van het Mariapark bij de abdij van Averbode

Op 15 februari 2022, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed & Monumentenzorg

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, beschermt het Mariapark bij de abdij van Averbode definitief als monument. “Bij velen doet de abdij van Averbode een belletje rinkelen: een prachtige erfgoedsite te midden de Kempen, in een uitgestrekt en bosrijk natuurgebied. Menig toerist komt er zich in de zomer aan een ambachtelijk gemaakt ijsje te goed doen. Minder bekend is het Mariapark, dat de abdij kort voor en na de tweede wereldoorlog tussen de Lekdreef en vlakbij de monumentale toegangspoort liet aanleggen. Het diende om de talrijke bezoekers aan het bedevaartsoord van de abdij in een stichtelijke omgeving op te vangen”, aldus minister Diependaele.

Wie het Mariapark vandaag bezoekt, wordt terug gekatapulteerd in de tijd van zijn ouders of (over)grootouders. In het overwegend katholieke Vlaanderen van voor het Tweede Vaticaans concilie kenden de religieuze tradities van bedevaarten en van de Mariaverering een grote bloei. Het Mariapark bij de abdij van Averbode was het decor van een welomschreven religieus-pedagogisch project waarbij de bezoeker vertrouwd werd gemaakt met (nieuw gecreëerde) ‘antieke bouwkunst’ en taferelen uit de Bijbelse geschiedenis. Langs een slingerend parcours maakte de pelgrim kennis met zeven momenten van intens verdriet en lijden uit het leven van Maria, dat telkens in de vorm van een tafereel met levensgrote beelden gestalte kreeg. Elke bidstatie vormde als het ware een verstild toneel. De bijzondere scenografie maakt het Mariapark van Averbode uniek in zijn soort in Vlaanderen. De bescherming van het cementrustieke Mariapark voegt een stukje 20ste-eeuwse geschiedenis aan de lange historiek van de abdijsite toe.

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris

Over de beschermingsprocedure

In oktober-november 2021 kreeg iedereen die dat wilde de kans om een bezwaar of een opmerking te maken bij de voorlopige bescherming van de Mariapark bij de abdij van Averbode. Het resultaat is nu deze definitieve bescherming:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is