U bent hier
De N-VA-fractie in Actie
![](https://scherpenheuvel-zichem.n-va.be/sites/afdelingen.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/fractie_1.jpg?itok=LmKcS2mq×tamp=1549269911)
Na de installatie van de gemeenteraadsleden op 2 januari, ging donderdag 31 januari de eerste échte gemeenteraad van deze nieuwe legislatuur van start. Toen we de agenda doorgestuurd kregen werden onze verwachtingen jammer genoeg bevestigd: géén voorstelling van een bestuursakkoord. Zo snel als de coalitievorming beklonken was op 14 oktober 2018, zo traag gaat echter de vooruitgang met de beleidsintenties. “We zijn nu 3 en een halve maand later, en de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem moeten nog steeds wachten achter de concrete plannen, en zijn er geen beleidsintenties van dit bestuur.” hekelde nieuw N-VA gemeenteraadslid Pieter Boudry. “Hier snel duidelijkheid in scheppen ziet de N-VA als een kwestie van deugdelijk bestuur, en als een investering in de interactie & communicatie met zijn burgers.” zei Pieter Boudry, “Waarom kunnen wij niet, wat vele andere gemeenten zoals Aarschot, Herent, Leuven, Linter, Sint-Truiden, Glabbeek,… wél kunnen?”
De nieuwe N-VA fractie bleef gelukkig niet bij de pakken zitten! Lieven Simon, ook nieuw N-VA gemeenteraadslid, legde direct een eerste uitgewerkt voorstel ter stemming voor aan deze gemeenteraad, namelijk de gemeentelijke retributie voor verblijfskaarten van derdelanders. Deze zogenaamde “vreemdelingentaks” is een vergoeding van maximaal 50 euro die gevraagd wordt door de stad voor de vervanging, vernieuwing of verlenging van een tijdelijke verblijfskaart voor vreemdelingen. “Het is een logische en eerlijke vergoeding voor de dienstverlening en administratie die bij een dergelijke aanvraag komen kijken“ stelt Lieven Simon. “De inwoners van onze stad moeten immers ook betalen wanneer zij hun identiteitskaart of andere documenten verliezen of moeten vervangen. Het betreft een billijke tegemoetkoming voor de gemaakte kosten en administratieve lasten voor dergelijke verblijfskaarten.” Terwijl de CD&V en Open VLD dit federaal wél goedkeurden, keurde dit bestuur dit echter… af. Begrijpe wie kan!
Wat wél opnieuw op de agenda stond was een lange lijst van tegemoetkomingen aan de kerkfabrieken met betrekking tot de budgetten en budgetwijzigingen. De N-VA stelde zich echter ernstige vragen bij de uitvoering het kerkenbeleidsplan. Fractieleidster Allessia Claes informeerde uitdrukkelijk naar de stand van zaken en verdere planning voor de neven en/of herbestemming van de talrijke kerken op ons grondgebied. “Een broodnodige evolutie die een enorme ondersteuning kan bieden aan het verenigingsleven in Scherpenheuvel-Zichem” is Allessia Claes duidelijk, “spijtig genoeg merken we na anderhalf jaar bijna amper vooruitgang”. Allessia Claes is formeel: “Reeds vorig jaar kaartten wij het uitblijven van de her- of nevenbestemming van onze kerkgebouwen aan. Het huidige bestuur moet een meer sturende rol op zich nemen in dit hele verhaal. Dat er jaarlijks vele honderdduizenden euro’s naar de kerkfabrieken vloeien moet op een hedendaagse en realistische manier gecompenseerd worden. We kunnen ook niet blijven investeren in onze 11 kerkgebouwen als we de toekomstplannen niet kennen.”
Dat deze opmerking de nagel op de kop was bleek onmiddellijk, toen het meest hallucinante moment van de avond nog moest komen. De burgemeester lanceerde een wanhopige smeekbede naar zijn inwoners om de renovatiewerken van de Sint Eustachiuskerk in Zichem mee te financieren, want “dit stadsbestuur kan dit financieel niet aan”! Het kostenplaatje is inderdaad niet van de poes: de instandhoudingswerken alleen al kosten 5,2 miljoen euro, waarvan 2,2 miljoen door de stadskas zal moeten worden gedragen. De eigenlijke restauratie gaat zelfs 8 tot 10 miljoen euro kosten. Hier is echter tot op vandaag geen enkele euro voor aan de kant gezet, niettegenstaande dit project reeds 75 jaar op de agenda staat. Er is ook geen enkele bevraging gebeurd naar de inwoners toe of die deze financiële inspanning wel wénselijk is, en dit voor slechts 1 van de in totaal 11 kerken die onze gemeente rijk is. En ja, een duidelijk plan voor her- of nevenbestemming van onze kerkgebouwen had hier alvast bij kunnen helpen... En ja, hoe dit stadsbestuur dit gaat combineren met de aangekondigde belastingverlaging, is al helemaal een raadsel.
Gelukkig is er ook positief nieuws te melden! Deze bestuurscoalitie heeft beslist om een verkiezingsprogrammapunt van de N-VA te implementeren: er komt binnenkort een fotocabine in het stadhuis!
Groeten van de N-VA fractieleden,
Allessia CLAES, Annelies OOMS, Pieter BOUDRY, Alex VAN NIJLEN, Lieven SIMON