Stadsbestuur vult eigen zakken met Vlaamse subsidies voor noodlijdende verenigingen

Op 20 januari 2021, over deze onderwerpen: Verenigingen

“Eigen facturen eerst!”, dat lijkt wel het nieuwe motto van het stadsbestuur. Want wat blijkt: de CD&V-Open Vld-meerderheid steekt een deel van de Vlaamse steunsubsidies voor verenigingen in eigen zak, om ‘openstaande rekeningen in te lossen’. Een schande, vindt de N-VA. “Het water staat veel verenigingen aan de lippen. Nu verplicht het stadsbestuur hen om te betalen voor infrastructuur en huur, terwijl ze al maanden stil liggen.”

Voor veel verenigingen kwam het als een onaangename verrassing: een deel van de beloofde Vlaamse financiële steun die de stad ging verdelen, werd ingehouden. ‘Om openstaande rekeningen te betalen’, was de uitleg achteraf. N-VA-gemeenteraadslid Lieven Simon is bijzonder boos: “De stad is blijven facturen sturen naar verenigingen, bijvoorbeeld voor de huur van kleedkamers, of vergoedingen voor sportterreinen. Terwijl de meeste activiteiten al maanden stil liggen. Veel verenigingen zitten op zwart zaad en konden deze facturen niet betalen. Nu houdt het stadsbestuur die bedragen doodleuk in van de Vlaamse subsidies die de verenigingen krijgen. Onaangekondigd. Dat hou je toch niet voor mogelijk?”, aldus een verbouwereerde Lieven Simon. “Noodlijdende verenigingen moeten nu betalen voor infrastructuur die ze niet gebruiken.”

‘Eerlijke verdeling’ blijkt regelrechte schande
De N-VA maakte in november vorig jaar al fel bezwaar tegen de verdeelsleutel die de stad hanteerde om de Vlaamse subsidies te verdelen. “Er werd veel te weinig rekening gehouden met de reële kosten van de verenigingen. De meerderheid speelde in sommige gevallen Sinterklaas voor verenigingen die nauwelijks financieel te lijden hadden onder de coronacrisis. Ondertussen staat bij vele andere verenigingen het water aan de lippen. De facturen blijven zich opstapelen, terwijl er nauwelijks inkomsten zijn”, vertelt Lieven Simon. Het stadsbestuur hield het op een ‘eerlijke verdeling’ van de subsidies, maar dat blijkt dus een lachertje. “Dat deze meerderheid in de eerste plaats haar eigen zakken vult met Vlaams geld dat voor noodlijdende verenigingen zou moeten dienen, is een regelrechte schande.”

Adviesraden quantité négligeable
Het stadsbestuur verschuilt zich achter het ‘brede draagvlak’ bij de stedelijke adviesraden, zoals de sport- en cultuurraad. Maar dat is volgens Lieven Simon een farce. “De verdeelsleutel werd weliswaar voorgelegd aan de adviesraden, maar niet het plan om geld in te houden om facturen te betalen. Het zoveelste bewijs dat deze meerderheid de adviesraden beschouwt als ‘quantité négligeable’.

Voor de N-VA een zoveelste trieste mijlpaal in dit subsidiedossier. Onze verenigingen staan met de rug tegen de muur. Ondertussen denkt dit stadsbestuur alleen aan haar eigen centen.

 

Meer info: Lieven Simon

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is