Stadsbestuur blijft geld lenen om schulden te verdoezelen

Op 15 december 2016, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeenteraad

In de laatste gemeenteraad van het jaar legt de meerderheid een zoveelste budgetwijziging en aanpassing van het meerjarenplan op tafel. De N-VA is niet mals voor de CD&V-Open Vld-meerderheid: “De lege stadskas wordt gevuld met geleend geld. Men verdoezelt schulden. Het bestuur maakt eindelijk werk van een doorgedreven schuldafbouw, maar in hoeverre is de financiële situatie gezond als men niet zonder bankkredieten kan?”

“Dit is geen ernstige aanpak”, zegt N-VA-fractieleider Allessia Claes. “Amper twee weken voor het einde van het jaar jaagt men er nog vlug een budgetwijziging door om een pak schulden weg te werken. Maar dat doet men door gewoon opnieuw geld te lenen. Op korte termijn en met een interessante rente, maar we weten allemaal: ‘lenen kost geld’.

“We erkennen de inspanningen van het bestuur om de schuldenberg af te bouwen. Maar we blijven verbaasd kijken naar het gemak waarmee men langs de bank gaat om geld op te halen. Geld dat dient om de dagelijkse werking te bekostigen, want de stadskas is en blijft leeg”, weet N-VA-raadslid Marc Van Torre.

Ondertussen blijft de N-VA pertinente vragen stellen: wat met de pensioenen van de statutaire werknemers van de stad? Waar blijven de beloofde initiatieven om de lokale economie te ondersteunen? Waarom is er nog steeds geen ondernemersraad? Wat doet het bestuur om de leegloop in de centra tegen te gaan? “Feit is dat de zware financiële inspanningen die de stad nu moet doen om de schulden af te betalen, beter had kunnen dienen om de toekomst financieel gezond tegemoet te gaan”, zegt Allessia Claes.

De burgemeester wees op de strenge besparingsregels van de Vlaamse overheid. Dat is voor afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne nauwelijks een doekje voor het bloeden. “Dit bestuur heeft de voorbije jaren enorm veel geld uitgegeven. Nu er moet bespaard worden, wordt de Vlaamse overheid met de vinger gewezen. Dat is niet fair. Als Vlaanderen er niet zou zijn als controlerende overheid, hoe diep zouden dan wel niet in de schulden zitten?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is