Compostvaten en afvalbakjes voortaan bijna dubbel zo duur

Op 28 november 2016

Inwoners van Scherpenheuvel-Zichem moeten voortaan dieper in de portemonnee tasten om een compostvat of keukenafvalbakje te kopen. Ook enkele andere gemeentelijke retributies stijgen.

Tijdens de bijeenkomst van de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem keurde de meerderheid donderdagavond liefst vijfendertig retributieverhogingen goed. In de meeste gevallen gaat het over indexeringen van de bestaande tarieven. Die verhogen daardoor met ongeveer vijf procent. De verhoogde aanslagen gelden voor de periode 2017-2019.

Het tarief voor de verkoop van compostvaten en -bakken en voor keukenafvalbakjes stijgt echter veel drastischer. Voor een compostvat betalen de inwoners voortaan 30 euro, een compostbak zal 50 euro kosten en een keukenafvalbakje 2,5 euro. Dat is bijna het dubbele van het huidige tarief.

De leden van de gemeenteraad keurden ook een nieuwe belasting goed voor werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein.

Het retributiereglement dat nog van kracht was voor het verwijderen van aanplakbrieven, teksten of tekeningen waar dat niet mocht, werd dan weer opgeheven. Dat betekent niet dat overtreders voortaan ongestraft blijven: zij riskeren voortaan een gemeentelijke administratieve sanctie, ook wel GAS-boete genoemd.

Ambitieus plan nodig Fractieleider van N-VA Allessia Claes reageert fors op de retributieverhogingen. “Dit bestuur doet vrolijk verder, alsof die enorme schuldenberg verdwenen is. Maar die zal niet verdwijnen door allerhande retributies te verhogen. Alleen een ambitieus besparingsplan kan onze stad weer financieel gezond maken. Voorlopig is de enige concrete besparing van dit stadsbestuur het doven van de lichten 's nachts.”   (Het Nieuwsblad, 28.11.2016)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is